MENNINGER HOTEL
Megnyitotta kapuit Budapest legújabb szállodája 
Nemzetközi terjeszkedésének következő állomásaként Budapesten nyitott új szállodát a MEININGER Hotels. A 184 szobás és 751 ágyas MEININGER Budapest Great Market Hall a Fővám téri Központi Vásárcsarnok mellett, a Duna-parti sétány közelében várja vendégeit. 
Új szálloda nyitott a magyar fővárosban. A belváros közvetlen közelében található bruttó 6600 négyzetméter alapterületű hétemeletes szálloda a MEININGER Hotels első épülete Magyarországon. A szálloda a Központi Vásárcsarnok és a Szabadság híd között helyezkedik el, a Váci utca közvetlen közelében.
"2018 rekordév volt a magyarországi turizmus számára, hiszen összesen mintegy 31 millió vendégéjszakát regisztráltak, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma pedig 650 ezerrel növekedett 2017-hez képest. A bővülő kereslet legnagyobb haszonélvezője a főváros, amely a világ minden tájáról vonzza látogatóit." - mondta el Hannes Spanring, a MEININGER Hotels vezérigazgatója.
A szálloda honlapja szerint, ha valaki most szombatra foglalna egy kétszemélyes szobát, legolcsóbban 7700 forintért teheti meg, hétköznap azonban ennél olcsóbb árakkal is találkozhatnak a leendő vendégek, akárcsak hálótermi ágyak esetében, ahol már 2350 forintért látunk helyeket.
Forrás: Portfolio 2019. március 18
   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   ÚJ HOTEL FÜREDEN
Szálloda lesz Balatonfüreden a Brázay-villa helyén
Lebontották a Brázay-villát Balatonfüreden, helyén négycsillagos szálloda és villapark épül. A magánberuházás várhatóan 2021 nyarára készül el.
– Jogszerűen jártunk el, nem vétettünk a szabályok ellen, hiszen semmilyen védelem nem tiltotta az épület elbontását. Magam is támogatom az értékek megőrzését, de ez nem villa volt, hanem egy jelentősen leromlott állapotú téglaépület. A helyén egy 120 szobás exkluzív szállodát építünk, a terület alsó részében pedig 11 darab villaházat, amelyekben darabonként 8-10 lakást alakítunk ki. A 3,7 hektáros területen 22 százalékos beépítéssel alakítjuk ki a lakóparkot, a többi park és sétány lesz – nyilatkozta a Balatonfured.hu kérdésére Czigle János, a beruházást végző Brázay Invest Kft. társtulajdonosa.
Az ismert füredi vállalkozó elmondta: a többmilliárdos beruházás látványtervei már elkészültek, azokat azonban még a város képviselő-testülete nem látta és nem hagyta jóvá.
A köznyelvben Brázay vagy Kádár-villaként ismert épületet az önkormányzat pályázati úton még 2009-ben értékesítette, azzal a kitétellel, hogy az ingatlanon a város turisztikai profiljának erősítéseként a megvalósuló beruházásnak több mint 50 százalékban új kereskedelmi szálláshelyet kell létesítenie.
A képviselő-testület 2009-ben vizsgálta felül a helyi védettségű épületeit, akkor a város örökségvédelmi hatástanulmányát is figyelembe véve úgy döntöttek, hogy több más épület mellett a Brázay-villa is kikerül a védelem alól.
Az ingatlan birtokosa jelenleg a Brázay Invest Kft, az önkormányzat azonban fenntartotta a földterületre vonatkozó földhasználati jogát, amiről csak abban az esetben mond le, ha az ingatlanon az általa megszabott szálláshely-beruházás megtörténik.
– Nagyon fontos a városnak, hogy növelje a bevételeit, erősítse a turisztikai vonzerejét, mert meg kell élnünk valamiből, ezért kötöttük ki: a területen minőségi szálloda épüljön. Azt szeretnénk, ha 2021 nyarára elkészülne a beruházás. A szálloda látványterveiről még nem döntöttünk, azt a testületnek kell elfogadnia. A megvalósuló építkezést természetesen folyamatosan ellenőrzi majd az önkormányzat – mondta Bóka István polgármester.
A Brázay-villát Brázay Zoltán iparmágnás 1938-ban kezdte építeni. 1944 őszén a Brázay család elhagyta a villát, az épületet a háború után államosították, pártüdülőként működött.
Máig nem tisztázott, hogy maga Kádár János járt-e itt, az viszont biztos, hogy Aczél György és Grósz Károly nyaralt az épületben. Az időközben teljesen lepusztult ingatlan az ezredforduló után került az önkormányzathoz, a város vezetése 2007-től igyekezett elsősorban turisztikai célokra hasznosítani a területet. Az ingatlan hasznosítására kiírt nyilvános pályázat nem tartalmazta az épület felújítását és megtartását sem.
Forrás: turizmus.com 2019-03-13
   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   VISSZATEKINTŐ
Új szállodát adtak át Fadd-Domboriban
Négycsillagos szolgáltatást nyújtó szállodát és éttermet adtak át október 26-án a Tolna megyei Fadd-Domboriban.
A szekszárdi székhelyű Tolnagro Kft. 1,3 milliárd forintot fordított a faddi Duna-holtág partján fekvő létesítményre. Az egykori Dombori Beach helyén kialakított, Donautica nevű 58 férőhelyes, mintegy 800 négyzetméter alapterületű szálloda 11 szobával, és hat apartman-házzal várja a vendégeket.
Varga József, az állatgyógyszereket forgalmazó Tolnagro Kft. tulajdonosa az MTI-nek elmondta: az ingatlan a 22. számú Állami Építőipari Vállalat üdülője volt, ahol az atomerőmű építésén dolgozott lengyel vendégmunkások is laktak. Az építkezés során a szállodához tartozó vízpartról több ezer köbméter iszapot szállítottak el, és 1700 köbméternyi Duna-homokkal töltötték fel.
A KSH adatai szerint az elmúlt évben jelentősen nőtt a faddi üdülőterületen a kereskedelmi szállások férőhelyeinek száma: 2016-ban 635, 2017-ben 2053 férőhelyet tartottak nyilván. Fülöp János, Fadd polgármestere  elmondta: az utóbbi években sok, korábban vállalati üdülőként használt szálláshelyet újítottak fel.
A szálloda avatásán Bényi Dávid, Fadd alpolgármestere utalt arra, hogy az önkormányzat a Terület- és településfejlesztési operatív program támogatásával felújította a dombori szabad strandon.
Forrás: turizmus.com 2018 október

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   SZÁRNYAL A SZÁLLODAÉPÍTÉS
Jelenleg 4000 szállodai férőhely kialakítása folyik az országban, minden második szoba Budapesten épül, derült ki egy, a TrendFM-en elhangzott interjúból.
Tavaly összesen 44 milliárd forintértékben indultak szállodaberuházások az országban. Jelenleg 4000 szállodai férőhely van kivitelezés alatt, ennek fele Budapesten épül – nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.
2018-ban országosan 6 százalékkal nőtt a szállodaprojektek összértéke a megelőző esztendőhöz képest, míg a budapesti volumen rekordnagyságú, 35 százalékkal múlja felül a 2008-as eddigi csúcsévet. A minőségi színvonalat és a felszereltséget tekintve jellemzően közepes és annál jobb színvonalú hotelek épülnek most – hangzott el a TrendFM-en.
Az ÉVOSZ elnöke beszélt arról is, hogy 2016 végén az építőipar minden alágazat, köztük a szállodaipar részéről is, olyan volumenű megrendeléseket kapott, ami kapacitáshiányt okozott Budapesten és vonzáskörzetében, valamint a nagyobb városokban, de jelenleg hónapról hónapra többet teljesít az építőipar, így az elnök reményei szerint időre elkészülhetnek a folyamatban lévő szállodaprojektek.
Koji László úgy látja, hogy a turizmus élénkülésének köszönhetően a szállodaépítések és felújítások a következő 4-5 évben is folyamatos munkát adnak majd az építőiparnak.
Nagyon sok új építésű és rekonstrukciós szállodaprojekt van tervezőasztalon, köztük olyan patinás szállodáknak esedékes régóta a megújulása, mint például a Gellért Hotel.
Vidéken elsősorban a megyei jogú nagyvárosokban épülnek szállodák, ezek kapacitása általában 50 és 200 szoba között mozog. De számos kastély, kúria és más műemlék épület vár még rekonstrukcióra és funkcióra, amelyeket akár szálláshelyként is lehetne hasznosítani a későbbiekben – tette hozzá.
Legyen az szálloda vagy lakás, az amortizáció miatt 20-25 évente szükségszerű egy generális felújításra sort keríteni– hangsúlyozta az elnök. Ezek a rekonstrukció értékű nagy felújítások alkalmat teremtenek arra, hogy az épület gépészetét, berendezését, lakhatási minőségét a kor kihívásainak megfelelően modernizálják. Ahol ez nem történik meg időben, ott a felújítás később sokkal többe kerül – figyelmeztetett Koji László.
Forrás: turizmus.com 2019-03-05  Fotó: A Párisi Udvarban már bemutatószobát is kialakítottak

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001


   BOLDOG NŐNAPOT  
KÍVÁNUNK KEDVES BLOG ÉS HÍRLEVÉL OLVASÓINKNAK ÉS HÖLGY ÜGYFELEINKNEK!

  Habóczki Gusztáv 

   TAVASZI 80 %
KEDVEZMÉNY HIRDETÉSI DÍJAINKBÓL
2019. március 1.-től március 31.-ig RENDKÍVÜLI HIRDETÉSI KEDVEZMÉNYT BIZTOSÍTUNK ÜGYFELEINKNEK!
Amennyiben megrendelik hirdetéseinket, a HIRDETÉSI ÁRJEGYZÉKÜNKBEN meghatározott, 80 %-kal csökkentett áron hirdetheti hotele eladását, bérbeadását.
A banner hirdetések korlátozottak, ezért érkezési sorrendben tudjuk biztosítani a banner hirdetést, azonban az ingatlan hirdetést korlátlan mennyisébnem lehet megrendelni.
A kedvezmény a március 31.-ig beérkező díjak esetén érvényes.
Várjuk megrendelésüket a "Hirdetés megrendelése" kitöltésével.

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   HOTEL FELÚJÍTÁS BÉKÉSCSABÁN
Szállodafelújítással és sétaút kivitelezésével épül tovább a Csaba Park
A város zöld területére tószínpad és sípálya is épül majd a későbbi ütemben.
A Csaba Park újabb fejlesztéseiről számoltak be sajtótájékoztatón Békéscsabán. A város határában lévő 52 hektáros területen különböző tájépítészeti és zöld-infrastruktúra fejlesztési beruházásokat hajtanak végre.   
Egy futópálya is születik a harmadik ütemben
Hanó Miklós (Fidesz-KDNP), a megyei jogú város alpolgármestere elmondta, a most induló harmadik ütemben a parkerdőben 3,5 kilométer hosszú rekortán burkolatú futópályát alakítanak ki, illetve 5,2 kilométer hosszon sétálóutat is kiépítenek. A közeli egykori Trófea szállodát teljesen felújítják, ott kap majd helyet a park irányításához szükséges infrastruktúra. Mindemellett utcabútorokat helyeznek ki és megújítják a teljes zöldfelületet.  
Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, a "Zöld város kialakítása" című pályázaton nyert el 740 millió forintot a projektre.
"A fejlesztések egyszerre fogják szolgálni a békéscsabai családok kikapcsolódását, a csabai kolbász népszerűsítését és a város idegenforgalmának növelését" - fogalmazott a politikus. 
Rendezvénycsarnok, étterem és kolbászudvar is épült
A tájékoztatón az is kiderült, a Csaba Parkban az elmúlt nyolc évben, két ütemben 1-1 milliárd forintot fordítottak a természetvédelmi terület fejlesztésére. Ennek keretében rendezvénycsarnokot, éttermet, kolbászudvart, látogatóközpontot és játszóteret építettek, továbbá egy kisebb húsüzem is létesült, amely friss hússal látja el a város gyermekélelmezési intézményét.  
A befejezéséhez közeledő második ütem keretében több új parkoló épült, kialakították egy rendezvényteret, amely alkalmas lesz Békéscsaba legnagyobb eseménye, a kolbászfesztivál helyszínének.
Egy lakótelep is fejlesztést kap a forrásból
Herceg Tamás (Fidesz), Békéscsaba és térségének országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a "Zöld város kialakítása" pályázat keretében nem csak a Csaba Parkot fejlesztik, hanem a távolabbi Lencsési lakótelep két terét is. Itt szintén utcabútorokat helyeznek ki, felfrissítik a zöldfelületeket és korszerűsítik a játszótereket, illetve a fittness parkot.
A képviselő elmondta, hogy már formálódik a park továbbfejlesztése: a Modern városok program keretében a tó partjára tószínpadot fognak építeni, míg a szánkódombon a gyermekek számára sípályát alakítanak ki.
Forrás: Magyar Építők 2019. március 4
    A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   SZÁLLODAÉPÍTÉSI LÁZ
Szállodaépítési lázban ég a főváros - Egyre több az építkezés
Továbbra is feljövőben vannak a szállodaépítések hazánkban. A turisztikai ágazat erősödése úgy tűnik több fejlesztőt is beruházás indítására sarkallt. Már 2017-ben is növekvő Aktivitás-Kezdés számokról lehetett beszámolni, a növekedés pedig 2018-ban is tovább folytatódott. A tavalyi évben összesen 44 milliárd forint értékben indultak szálloda-kivitelezési munkák hazánkban, mely 6 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi, 8 éves rekordnak számító összeg, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 
Az országosnál sokkal jobban felpörögtek azonban a szállodaépítések Budapesten, ahol a válság előtti maximumokat is meghaladta 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban is a megkezdett építési munkák összértéke. 2018-ban például a válságot megelőzően rekordnak számító 2008-as évhez képest több mint 35 százalékkal nagyobb volumenben indultak meg építkezések a fővárosban, de a növekedés 2017-hez képest is jelentős volt, több mint 11 százalékos. Tavaly vette kezdetét például az InterCityHotel, a W Budapest Hotel, az E12 Hotel, az H2 Hotel és a Hotel Akadémia építése is a fővárosban. 
Bár az építkezések nehezen indultak be a szállodaiparban, a korábbi élénkülés lassan beérik, és egyre több szálloda készül el, az Aktivitás-Befejezés mutató értéke így jelentőset, 74 százalékot ugrott 2018-ban országos viszonylatban, míg Budapest esetében a növekedés mértéke 2017-hez képest közel 147 százalékos volt. 2018-ban adták át például a Meininger Budapest Hotelt, de a sor az idén is folytatódik, 2019-ben készülhet el többek között a Matild Palota, a Párisi Udvar, és a Small Grand Hotel.
Forrás: Portfolio 2019. március 4
     A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001


   MESÉBE ILLŐ
Mesebeli kastély felújítása kezdődött meg Szabadkígyóson
 
Annyi ablaka van, ahány nap az évben; annyi szobája, ahány hét; és annyi bejárata, ahány évszak. A természetvédelmi területtel körbeölelt épület számos élményelemmel is gazdagodik a felújítás mellett.
Letették a szabadkígyósi Wenckheim-kastély fejlesztésének az alapkövét. Az 1875 és 1879 között, Ybl Miklós tervei alapján épült kastély egy 3 milliárd forintos rekonstrukciót kap, amit a közbeszerzési adatok szerint a Modinvest Kft. kivitelez.
Fényjátékot nyer a szökőkút
A beruházásban felújítják a tornyot, a tetőt, a homlokzatot, továbbá a pince egy részét is. Teljes körű közműfejlesztésre, utólagos szigetelésre és gépészeti munkálatokra kerül sor, de megújul az épület földszintje is.
Utóbbi szinten egy a Wenckheim-család mindennapjait bemutató kiállítótermet is kialakítanak.
Teljesen megújul a kastély parkja is, 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat alakítanak ki, valamint fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutat.
Jelentősen szeretnék megnövelni a látogatók számát
A kastély korának egyik legkorszerűbb épülete volt, gázvilágítással, falfűtéssel, hideg- és melegvíz-szolgáltatással. A kastélyt egy 22 hektáros park ölelte körül, amely ma természetvédelmi terület. Az építtető Wenckheim Krisztina annak idején azt kérte a tervező Ybl Miklóstól, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak.
Korábbi sajtóhírek szerint a felújítás után számos élményelemmel várja majd a vendégeket az épület. A látogatók többek közt különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek. Egy VR-szemüveg segítségével pedig a kastély feletti repülés élményét is átélhetik. A felújítás egyik célja, hogy a jelenlegi évi 18 ezer látogató száma két-háromszorosára emelkedjen.
Ugyanakkor a költségeket nem csupán a jegybevételből fedezik majd, miután a kastély számos egyéb rendezvény megtartására is alkalmassá válik.
A kormányzat által elindított Nemzeti Kastélyprogramról és Nemzeti Várprogramról szólva Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta,
országszerte 39 műemlék, 20 kastély és 19 vár újul meg.
A szabadkígyósi kastély rekonstrukciója az Európai Unió 1,5 milliárd forintos, a kormány pedig valamivel több, mint 1,5 milliárd forintos támogatásából valósul meg.
Forrás: mti, magyarepitok.hu-2019.02.27.

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001


   A CONTINENTAL
VIHETI A LEGÚJABB LUXUSSZÁLLODÁT
Hamarosan két új hotel üzemeltetésével bővülhet a magyar tulajdonú Continental Group portfóliója. Ezzel az egyik meghatározó üzemeltető lesz a pesti belvárosban. 
Várhatóan szeptemberben adják át a Belgrád rakparton található egykori kisgazdapárti székház teljes átépítésével készülő, egyelőre név nélküli szállodát. A cég honlapja szerint a négycsillagos szállodában 82 szoba és 10 apartman lesz, a butik hoteleknek megfelelően egyedi szoba koncepciókkal. 
Több forrásból is úgy tudjuk, hogy ez a csoport fogja üzemeltetni a belváros szívének legújabb butik hoteljét is. A Szervita téri Emerald Residence komplexumban kialakítandó Emerald Hotel&Suites szállodát jövő májusban vehetik birtokba. Az ingatlant a Biggeorge Property Zrt. fejleszti.
A Continental Group nemrégiben fejezte be a Dorottya utcában a D8 hotelt, ez háromcsillagos egység. Tavaly fogadta első vendégeit a szintén hozzá fűződő Clark Hotel a Lánchíd budai lábánál és két és fél éve adták át az Andrássy úton a Hotel Moments Budapest szállodát. A múlt évtizedben a Hotel Parlamenttel és a Palazzo Zichyvel a piacra lépett vállalat tulajdonosainak több évtizedes üzemeltetési tapasztalata van, egyikük, Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.
A szövetség szerint a következő három évben Budapesten két tucat, zömmel 4-5 csillagos szállodát adnak át vagy ilyenek vannak különféle előkészítési szakaszban csaknem 4500 szobával. A főbb alföldi, balatoni és hegyvidéki üdülőközpontokban további 10-14 ilyen beruházásról tudni, kb. 700-900 szobával számolva. 
Forrás: Portfolio.hu 2019-02-21
    A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   ÚJABB MILLIÁRDOKAT 
                                           KAP A BALATON
Továbbra is élen jár a források elnyerésében a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet
A 2014-2020-as fejlesztési ciklus január 8-ig összesített adatai szerint a megítélt támogatás egy lakosra vetítve mintegy másfélszerese az országos átlagértéknek - ismertette Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezetének vezetője a tanács pénteki ülésén Siófokon. 
Beszámolója szerint a benyújtott 2145 projekt 55,3 százaléka részesül uniós támogatásban, 344 milliárd forint értékben. A régió nyertes pályázatainak 80,3 százalékánál részben vagy egészben kifizették már a támogatásokat - tette hozzá.
A forráshoz jutó projektek 90 százaléka kapcsolódik a 2016-os balatoni kormányhatározatban megfogalmazott prioritásokhoz. Elmondta, hogy a támogatások eloszlása közel sem egyenletes az üdülőrégióban, a megítélt összegek több mint háromnegyede parti és partközeli településekhez köthető.
Jól halad a 2016-os balatoni kormányhatározat teljesítése, sőt várhatóan a nevesített 365 milliárd forintos uniós és hazai forrásnál több jut majd az üdülőrégióba a fejlesztési ciklus végére - jelezte Molnár Gábor.
A kormányhatározatban nevesített balatoni keretből mintegy 100 milliárd forint hazai forrás.
Volencsik Zsolt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta a tanácsülést, hogy a balatoni ivóvízhálózat átlagéletkora 38 év, több szakaszán jóval meghaladja a műszaki élettartamát. A havaria helyzetek megelőzése érdekében megkezdték a szakasz rekonstrukcióját önerőből, ami viszont a forrásigénynek csak a töredékére elég.
Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, országos szinten zajlik a vízvezeték-rendszerek legproblémásabb szakaszainak felmérése és egy ágazati stratégia kidolgozása. A DRV-vel megkezdték a tárgyalásokat egy 10 milliárd forintos forrásjuttatásról a legsürgetőbb teendőkre - tette hozzá.
Forrás: Portfolio 2019-02-8.
Ha Ön is szeretne közvetlen a Balaton parton szállodát működtetni, eladó hotel ajánlatunk: http://www.hotelmarket.hu/index.php?link=show&id=241

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   ÓVJUK AZ ÖRÖKSÉGEINKET!
HA NEM VIGYÁZUNK, NEM MARAD SEMMI A HATVANAS-HETVENES ÉVEK ÖRÖKSÉGÉBŐL
Nemrég készült el a budapesti Szabadság hídhoz közeli Csarnok téren a külföldi Meininger-szállodalánc első magyarországi épülete Vadász Bence és Miklós Zoltán tervei alapján. Az Antoni Gaudí által tervezett barcelonai Casa Mila (más néven La Pedrera) hullámzó homlokzatát idéző nyersbeton épület nemcsak teljesen átalakította a tér arculatát, de a 184 szobás, 700 ágyas hotel teljesen kitakarja a magyar késő modern építészet egy fontos emlékét.
Hosszú évtizedekig a Csarnok tér leghangsúlyosabb pontja volt a Léstyán Ernő által 1963-ban tervezett nyerstégla-burkolatú transzformátorház. Az egykori Erőmű- és Hálózattervező Vállalat (Erőterv) legismertebb épülete volt ez, a Dob, valamint a Katona József utcai állomás mellett, amelyet szintén Léstyán jegyzett. A szakember 1967-ben Ybl-díjat kapott a „hazai energiaelosztás építészete s különösen a Csarnok téri fogadóállomás épületének tervezése terén elért eredményeiért”.
A kor építészetének szakértője, Kovács Dániel művészettörténész, kurátor szerint a három, Léstyán által tervezett trafóház a korszak kiemelkedő esztétikai és építészeti jelentőségű emlékeként, a hatvanas években világhírű magyar ipari építészet látványos és könnyen megközelíthető mementójaként már rég védelmet érdemelt volna. – Nem tartom jónak a Csarnok téri telek beépítésének engedélyezését ezen az egyébként zöld felületekben szűkölködő környéken. Értékelem Vadász Bencéék erőfeszítéseit a két épület közötti párbeszéd megteremtésére, de végeredményben alárendelő, a trafóházat igen negatívan érintő helyzet jött létre. Ezért ugyanakkor nem kizárólag az építész hibáztatható, hiszen a döntés mögött áll a kerület, a főváros és a megbízó is. Aki most elépít egy minőségi ötvenéves épületet, megteremti a jogalapot a saját házának tönkretételére néhány évtizeden belül – világít rá a problémára Kovács Dániel.
A szakma nagy része elismerően nyilatkozik Léstyán többszintes, monolitvasbeton-vázas munkájáról a funkció és forma összhangja, a környezetéhez való illeszkedése, az arányos homlokzat, valamint a letisztult anyaghasználat miatt, a közvélemény nagyobb része azonban kritikával illeti a monumentális téglahasábot, mivel a környezethez való illeszkedése mára kifogásolható, feladatát pedig elvesztette. A Meininger hotel látványtervei, amelyek csak akkor kerültek a publikum elé, amikor azok már túl voltak az építési engedélyezésen, nagy vitát váltottak ki, sokan úgy érezték, hogy „tiszteletlenül rátelepül” a magas és karcsú ablakokkal áttört trafóház főhomlokzatára, míg ugyanennyien voltak, akik támogatták a beépítést. A tervező unokája, Léstyán Bence építészhallgató, aki diplomamunkáját a trafóállomás építészeti központként és múzeumként történő rehabilitációjának szentelte, petíciót indított a hotel terveinek megváltoztatásáért. Nem sok sikerrel.
A hotel felépült, de az elkészült épület kapcsán most újabb erők feszültek egymásnak amiatt, hogy értéket képvisel-e egyáltalán a Léstyán-féle trafóház. Az Építészfórumon megjelent január 21-ei Vita után című írásban Móra Levente nem csak a kivitelezési pontatlanságokra, az esetlen illesztésre hívja fel a figyelmet, rámutat arra is, hogy a két épület találkozásából fájóan hiányzik a párbeszéd, ezáltal a minőségi átalakítás és a tér igényesebb beépítése a trafóház homlokzatának megtartásával.
A Csarnok tér egy eklatáns példája a szocialista realizmus utáni szabadabb, modern építészetnek, de kevesen vannak, akik szeretik vagy akár csak elfogadják ezt a korszakot. Ha végignézzük a nemzetközi építészeti blogokat és közösségimédia-felületeket, a késő modern, a brutalizmus, vagyis a hatvanas–hetvenes évek nyersbeton-építészete, illetve a volt szocialista országok és a szovjet köztársaságok megdöbbentő formavilágú, ijesztő nagyságú épületei nagy rajongótáborral bírnak világszerte. De említhetnénk akár a magyar származású angol építészt, Goldfinger Ernőt is, akinek épületeit Angliában most nagy becsben tartják, a maga korában sok kritikával illetett Balfron Tower például műemléki védettséget élvez, felújították és fenntarthatóvá tették.
A hatvanas–hetvenes években Magyarországon megépült mozik, irodaházak, kórházak, vasútállomások, házasságkötő termek, divatszalonok, valamint a tömegesen elterjedt sátortetős „Kádár-kockák” vagy a típusáruházak az itthoni diskurzusban inkább a gúny tárgyai és a közízlés áldozatai lettek. A városok elhanyagolt, ottfelejtett részletei. Ezeket az épületeket a felismerhetetlenségig átépítik vagy inkább elbontják, hogy helyükre a mai elvárásoknak inkább megfelelő formákat emelhessenek.
Hogy mi lehet ennek a zsigeri elutasításnak az oka, azzal kapcsolatban Kovács Dániel részben a pártállami rendszer elutasítását említi, de a természetes öregedésből fakadó hibákat és hiányok általánosítását is ide sorolja. – Ugyanakkor ez a helyzet folyamatosan alakul, és ha néhány éves elmaradásban vagyunk is például Nagy-Britanniához képest, mindenképp változni fog. Ez egy szűk szakmai kérdés, amelyben részben szakpolitikusok, részben örökségvédelmi szervezetek hoznak döntést. Speciel ez az intézményi háttér most Magyarországon épp kevéssé működik; ha valami, ez aggasztó a huszadik század második fele építészetének megőrzésével kapcsolatban. Amennyire látom, nincs ezzel kapcsolatban szakmai párbeszéd, egy olyan példamutató kezdeményezésről, mint a brit jótékonysági nonprofit szervezet, a Twentieth Century Society (C20), amely az 1914 utáni építészeti örökség megőrzésére jött létre, még csak álmodni sem mernék – fogalmaz a művészettörténész, aki szerint mindezek ellenére az építész szakmán belül nagyjából egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy a Kádár-korszakban dolgozó komoly építészek fontosabb munkáit, amennyire lehet, meg kell őrizni.
A közelmúltból erre több példát is találni, Kovács szerint figyelemre méltó Szabó István Váci úti templomának felújítása. – Az építészet ugyanakkor alkalmazott, piaci reflexiókkal működő szakma, és az erre illetékes szervezetek – elsősorban a Magyar Építőművészek Szövetsége – kevéssé töltik be az épített örökség ápolásával, megőrzésével, érdekvédelmével kapcsolatos szerepet, mert a piaci érdekek, ha úgy tetszik, az építészek megélhetése nagyobb súlyt nyom a latban – hangsúlyozza Kovács Dániel.
Ebben a népszerűtlen korszakban nagyon sok technikai és kultúrtörténeti szempontból meghatározó épület jött létre, elég csak a kazincbarcikai kórházra (Jánossy György–Hrecska József), a budapesti Körszállóra (Szrogh György) vagy a salgótarjáni Pécskő Áruházra (Finta József) gondolni, de a budapesti Fő utcából azóta elbontott Industrial export irodaház (Csomay Zsófia–Gereben Gábor) és a teljesen átépített Széchenyi téri Spenótház (Hofer Miklós–Hübner Tibor) is ide sorolható.
A kortárs építészet csak történeti kontextusban érthető és értelmezhető. Minden negatív érzés ellenére ezért is lenne egyre fontosabb meghatározni, hogy miként is kívánunk viszonyulni a hatvanas évek építészetéhez, hisz ennek a mozgalmas korszaknak az épületállománya fokozottan veszélyeztetett. Jó lenne, ha ezek az emlékek a mai igényekhez igazítva, de meg tudnák őrizni saját karakterüket. – Szakmai és emberi felelősségünk mindez. Az utókor így minél teljesebb képet kaphatna a XX. század második felének magyar valóságáról: a Kádár-korszak politikai és társadalmi ideáiról, hétköznapjairól, meghatározó történelmi eseményeiről – fogalmaz Kovács. – A korszak nem tehető meg nem történtté, azt a hibát pedig nem követhetjük el, hogy hagyjuk a feledésbe veszni.
Forrás: turizmus.com 2019-02-17.

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   SZÁLLODA ÉPÜL A KÁLVIN TÉRNÉL
115 ÉVES MŰEMLÉKBŐL ÉPÜL SZÁLLODA A PESTI BELVÁROSBAN, A KÁLVIN TÉR KÖZELÉBEN

A 60 szobás szállodában irodák is működnek majd, a hatemeletes épületet várhatóan 2021 tavaszán adják át - írja a PestBuda.hu.
A VIII. kerületi Mikszáth tér 3. szám alatti egyemeletes épület falán tábla jelzi, hogy hotelt fognak építeni a helyére. A 1904-ben épült eklektikus stílusú bérházat Joó Lajos tervezte. A műemléképületben korábban a Lumen Kávézó és romkocsmák üzemeltek.
A Józsefvárosi Önkormányzat oldalán megtalálható tervdokumentációból kiderül, hogy a Mikszáth tér 3. és a Szentkirályi utca 36. területén hatemeletes szálloda jön létre.
Az épülő MHC Hotel főbejárata a Mikszáth téri épület lesz, amit felújítanak és kibővítenek. A földszinten bár, az emeleten irodák kapnak helyet. A látványterv szerint az új homlokzat az eredetire emlékeztet. Az udvaron megmaradnak a fák. A Szentkirályi utca felől lehet majd behajtani az egyszintes mélygarázsba.
Az Archimánia Építész Kft. által tervezett épület átadása 2021 tavaszán várható. Az ingatlan új tulajdonosa az MHC Hotel Company Kft.

Forrás: turizmus.com 2019-02-12.

Ha Ön is szeretne a Kálvin tér közelében panziót működtetni, eladó hotel ajánlatunk:  http://www.hotelmarket.hu/index.php?link=show&id=375

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001

   NYÁRRA ELKÉSZÜL
A NYÍREGYHÁZI HOTEL SÓSTÓ SPA
Már a belsőépítészeti munkák folynak az új, négycsillagos, 122 szobás szálloda építkezésén Sóstógyógyfürdőn. A beruházás a tervek szerint nyár elejére készül el.
A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn épülő szállodára az önkormányzat a Modern Városok Program keretében 3,1 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól. A projekthez társberuházóként 900 millió forintos bankhitellel csatlakozott a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. – adja hírül a nyiregyhaza.hu portál.
Mint írják, az épület már a 2017-es év végére szerkezetkész volt, tavaly áprilisban pedig aláírták az üzemeltetési szerződést a Hunguest Hotels Zrt.-vel. A legnagyobb hazai szállodalánc a következő 10 évben összesen 1,2 milliárd forint koncessziós díjat fizet a tulajdonosoknak. Természetesen így a hotelt saját arculatukra formálják, megadták a módosítási igényeiket.
Podlovics Roland a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója elmondta, befejeződött az áttervezési folyamat, így már gőzerővel folyik a belsőépítészeti munka. Jelenleg a gépészeti, villamossági, festési fázisokon dolgoznak a szakemberek. Ezzel párhuzamosan folynak az eszközbeszerzések közbeszerzési pályázatai. Ezek a konferenciaterem, a konyha, a belső burkolatok kialakítását, a bútor és egyéb, a szálloda működtetéséhez szükséges eszközöket érintik.
Forrás: turizmus.com 2019-02-08.

A környéken eladó hotelek:   http://www.hotelmarket.hu/index.php?link=show&id=486   és http://www.hotelmarket.hu/index.php?link=show&id=487

   A blogot szerkeszti Habóczki Gusztáv gusztav.haboczki@hotel-market.hu   20-479-9001


   AZ ÉV HOTELE
A LENYŰGÖZŐ PANORÁMÁJÚ SILVANUS HOTEL NYERTE EL AZ ÉV HOTELE CÍMET
A visegrádi Fellegvár romjainak tőszomszédságában található négycsillagos szálloda igazi titka a vendégekért szívvel-lélekkel dolgozó személyzetben rejlik.
Az elmúlt hetekben, hónapokban országszerte nagy izgalmat keltett Az Év Hotele verseny. Az RTL Klub azonos című műsorához kapcsolódóan a nézők június és december között havonta egy-egy magyarországi tájegység szállodáira leadott voksaikkal választották ki az adott régió legjobbját.
A régiógyőztesek körében aztán január 6. és 20. között zajlott le a mindent eldöntő szavazás. Szoros és hihetetlenül izgalmas verseny bontakozott ki a döntőbe került hotelek között, melyből végül a visegrádi Hotel Silvanus került ki győztesen, elnyerve Az Év Hotele címet.
A négycsillagos szálloda a 352 méter magas Fekete-hegyen épült. Fekvésének köszönhetően a hotel ablakaiból lélegzetelállító kilátás nyílik hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarra. A szálloda wellness-részlegének beltéri és kültéri medencéi tökéletes és felejthetetlen kikapcsolódást kínálnak családoknak, pároknak, kicsiknek, nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. A hotel híres Panoráma Éttermében pedig mindig az évszaknak megfelelő menükínálat várja a vendégeket, akik a magyar és a nemzetközi konyha ínycsiklandó fogásaiból válogatha
Weboldalkészítés: holcam.hu    © 2010-2019 Minden jog fenntartva    
Magyar Szilíciumvölgy Zrt. | +36-1-365-1900 | hotel-market@hotel-market.hu | 1114 Budapest, Himfy u. 7. f. 1